Η νύχτα των θαυμάτων: 10 γκουρμέ συνταγές για το ρεβεγιόν.


Αυτά τα Χριστούγεννα κάντε τη διαφορά με ένα μενού που πηγαίνει την παραδοσιακή κουζίνα ένα βήμα μπροστά.

Καλή επιτυχία!



1) Κόκορας με κάστανα

Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό κάστανα βρασμένα, 1 κόκορας περίπου, 3 ½ κιλά
200 γραμμ. φουά γκρα μισοβρασμένο, 3 λουκάνικα άσπρα κομμένα σε ροδέλες
250 γραμμ. τυρί λευκό, 1 λίτρο ζωμό πουλερικών, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο βούτυρο, σπάγκος

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210ο C.
2. Σε ένα μπολ λιώνετε και αναμειγνύετε πολύ καλά το φουά γκρα με τα μισά κάστανα, τα λουκάνικα και το λευκό τυρί, αλατοπιπερώνετε και γεμίζετε μ' αυτό το μείγμα τον κόκορα.

Μόλις ολοκληρώσετε το γέμισμα, ράβετε με τον σπάγκο -αφού πρώτα τον περάσετε από μια χοντρή βελόνα- το άνοιγμα έτσι ώστε να μην ξεχειλίσει η γέμιση.

3. Τοποθετείτε τον κόκορα σε ένα ταψί, τον ραντίζετε με 2 μεγάλες κουτάλες ζεστό ζωμό πουλερικών, ρίχνετε λίγα κομμάτια βούτυρο από πάνω και τον ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα ραντίζοντάς τον συχνά με τα υγρά του ή προσθέτοντας επιπλέον ζωμό αν χρειάζεται.
4. Αφού περάσει η πρώτη ώρα, χαμηλώνετε το φούρνο στους 160ο C και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες αναποδογυρίζοντας τον κόκορα κατά διαστήματα και ραντίζοντάς τον τακτικά για να μη στεγνώσει.
5. Μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, προσθέτετε στο ταψί τα υπόλοιπα κάστανα. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό, το βγάζετε από το φούρνο, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου 20΄ πριν το κόψετε και το σερβίρετε.


2) Πουρές με πατάτα, σελινόριζα και παντζάρι

Υλικά για 6 άτομα
6 πατάτες, 1 σελινόριζα, 1 παντζάρι ωμό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε όλα τα λαχανικά, κόβετε τις πατάτες στα δύο, τη σελινόριζα στα οκτώ και το παντζάρι στα τέσσερα και τα βράζετε σε βραστό αλατισμένο νερό για περίπου 30΄.
2. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνετε, τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, τους ρίχνετε πιπέρι και τα λιώνετε με το μύλο των λαχανικών ώστε να αποκτήσουν μια ελαφριά και όχι σφιχτή υφή.
3. Σερβίρετε αμέσως.

Tip: Αν προσθέσετε λίγο βούτυρο ο πουρές θα γίνει πιο λείος και θα γυαλίσει.


3) Κοτόπουλο με βανίλια, αχλάδια και αμύγδαλα

Υλικά για 6 άτομα
1 μεγάλο κοτόπουλο, 2 κ.σ. βούτυρο, 1 στικ βανίλιας
6 αχλάδια, λίγο μέλι ρευστό, χυμός από 1 λεμόνι, 50 γραμμ. φιλέ αμυγδάλου
2 κουτάλες ζωμό πουλερικών, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σπάγκος

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.
2. Σε ένα μπολάκι ρίχνετε τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας (κρατάτε όμως το εσωτερικό), τους αναμειγνύετε με το βούτυρο και απλώνετε το μείγμα στο δέρμα του κοτόπουλου κάτω από την πέτσα.

Το αλατοπιπερώνετε στο εσωτερικό του αλλά και εξωτερικά, το δένετε σφιχτά με το σπάγκο και το ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες. Φροντίστε να το ραντίζετε συχνά με το ζωμό πουλερικών και να το γυρίσετε από την άλλη πλευρά στο μέσο του ψησίματος.

3. Στο μεταξύ καθαρίζετε τα αχλάδια και τα κόβετε κατά μήκος σε λωρίδες ίδιου μεγέθους. Τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Μετά προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το στικ βανίλιας και τα αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30΄ έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τέλος, 10΄ πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ρίχνετε το αμύγδαλο και το μέλι και ανακατεύετε καλά.
4. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο, το βάζετε σε μια πιατέλα, ρίχνετε και το μείγμα με τα αχλάδια και τα αμύγδαλα και σερβίρετε.


4) Τουρσί κυδωνιού

Υλικά για 6 άτομα
6 κυδώνια, 750 γραμμ. ζάχαρη άχνη, 500 ml μηλόξιδο, 2 στικ βανίλιας
2 ξυλάκια κανέλας, 1 αστεροειδής γλυκάνισος, 2 ξυλάκια γαρίφαλο
3 κεδρόμηλα (σε καταστήματα με μπαχαρικά), 4 κόκκοι πιπέρι

Εκτέλεση
1. Βάζετε σε ένα κομμάτι τούλι το γλυκάνισο, το γαρίφαλο, τα κεδρόμηλα και το πιπέρι.
2. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το μηλόξιδο και τη ζάχαρη μαζί με τα στικ βανίλιας κομμένα κατά μήκος στα δύο και τα ξυλάκια κανέλας και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση.
3. Στο μεταξύ ξεφλουδίζετε τα κυδώνια, τα καθαρίζετε από τους σπόρους και τα κόβετε σε μεγάλους κύβους. Έπειτα τα βάζετε στην κατσαρόλα με το μηλόξιδο και τη ζάχαρη, προσθέτετε και το τούλι με τα υπόλοιπα μπαχαρικά, τα καπακώνετε και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25' .
4. Όταν είναι έτοιμα, τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Μετά τα μοιράζετε στα μπολάκια και τα τοποθετείτε στο ψυγείο πριν τα σερβίρετε.

Τip: Ταιριάζει άψογα με φουά γκρα ή με αγελαδινό τυρί.


5) Πουρές από πατάτες και γλυκοπατάτες

Υλικά για 6 άτομα
1 γλυκοπατάτα, 6 πατάτες, χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ, λίγο τζίντζερ
2 κ.σ. σιρόπι αγαύης, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο βούτυρο

Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε τη γλυκοπατάτα και τις πατάτες και τις βάζετε να βράσουν σε βραστό αλατισμένο νερό για περίπου 25΄.
2. Καθαρίζετε το τζίντζερ.
3. Μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες, τις σουρώνετε, τις τοποθετείτε σε ένα μπολ, προσθέτετε λίγο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το τζίντζερ τριμμένο και το σιρόπι αγαύης και τα λιώνετε όλα μαζί με το πρες πουρέ ή με το μίξερ χειρός.
4. Σερβίρετε αμέσως.


6) Πουρές από κολοκύθα και μήλο με σουσάμι στο φούρνο


Υλικά για 6 άτομα
1 μέτρια κόκκινη κολοκύθα, 3 μήλα κιτρινοκόκκινα, 30 γραμμ. βούτυρο, 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. σουσάμι, λίγο φρέσκο βούτυρο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.
2. Πλένετε καλά την κολοκύθα, την κόβετε σε κομμάτια χωρίς να την ξεφλουδίσετε. Το ίδιο κάνετε και με τα μήλα.
3. Τα βάζετε όλα σε μια κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι, τα καλύπτετε με το καπάκι και τα βράζετε για περίπου 30΄ σε χαμηλή φωτιά.
4. Στη συνέχεια τα λιώνετε στο μούλτι ή με ένα μίξερ χειρός, προσθέτετε στο μείγμα την κρέμα γάλακτος και λίγο βούτυρο, ανακατεύετε και ρίχνετε τον πουρέ σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και τον ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20΄.
5. Όταν είναι έτοιμος, αφαιρείτε το πυρέξ από το φούρνο, τον αφήνετε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.

Τip: Σε αντίθεση με την κίτρινη κολοκύθα, η κόκκινη δεν χρειάζεται να ξεφλουδιστεί. Μπορείτε να ετοιμάσετε τον πουρέ από το προηγούμενο βράδυ και να ολοκληρώσετε το πιάτο με το ψήσιμο στο φούρνο λίγο πριν το σερβίρισμα.


7) Μους με πατάτα και σπανάκι

Υλικά για 6-8 άτομα
600 γραμμ. πατάτες, 1 σκελίδα σκόρδο, 100 γραμμ. σπανάκι βρασμένο
100 ml ελαιόλαδο, 100 ml γάλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε βραστό αλατισμένο νερό βράζετε τις πατάτες μαζί με το σκόρδο για περίπου 20΄ μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια τις κάνετε πουρέ.
2. Ρίχνετε τον πουρέ μέσα σε μια κατσαρόλα και τον ανακατεύετε καλά ενώ προσθέτετε το ελαιόλαδο, το γάλα, το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι.

3. Όταν δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα, το διατηρείτε ζεστό. Με τη βοήθεια ενός κορνέ, μοιράζετε τη μους σε ποτηράκια και σερβίρετε.


8)Τάρτα με γάλα σόγιας και κονφί ανανά

Υλικά για 6 άτομα
250 γραμμ. αλεύρι, 125 γραμμ. βούτυρο, 225 γραμμ. ζάχαρη, 4 αυγά, 5 κ.σ. κρέμα γάλακτος
250 ml γάλα σόγιας, 1 ανανάς, 1 φακελάκι ζάχαρη με άρωμα βανίλιας, 3 κ.σ. μέλι, 100 ml ρούμι

Εκτέλεση
1. Χτυπάτε στο μίξερ το αλεύρι με το βούτυρο και 125 γραμμ. ζάχαρη. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη.
2. Μόλις είναι έτοιμη, την απλώνετε σε μια ταρτιέρα βουτυρωμένη, τρυπάτε τη βάση της με ένα πιρούνι και τη φυλάτε στο ψυγείο.
3. Καθαρίζετε τον ανανά, αφαιρώντας και την καρδιά, και τον κόβετε σε ροδέλες.
Τον βάζετε σε ένα τηγάνι με το μέλι, το ρούμι και τη ζάχαρη με άρωμα βανίλιας και τον αφήνετε να ψηθεί για περίπου 15΄.

4. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά μαζί με 100 γραμμ. ζάχαρη, ενσωματώνετε το γάλα σόγιας και προσθέτετε το μείγμα στην τάρτα.
5. Ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30΄.
6. Μόλις είναι έτοιμη, την αποσύρετε από το φούρνο, απλώνετε από πάνω ομοιόμορφα τον ανανά, την αφήνετε να κρυώσει και μετά σερβίρετε.


9) Κορμός με βατόμουρα και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά για 6 άτομα
4 αυγά, 1 φακελάκι ζάχαρη με άρωμα βανίλιας, 125 γραμμ. ζάχαρη, 125 γραμμ. αλεύρι
250 γραμμ. τυρί μασκαρπόνε, 50 γραμμ. ζάχαρη άχνη + 1 κ.σ., 250 γραμμ. βατόμουρα
50 γραμμ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα

Εκτέλεση
1. Ξεχωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάτε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη και το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτετε και τα ασπράδια, αφού πρώτα τα χτυπήσετε σε σφιχτή μαρέγκα μαζί με τη ζάχαρη με άρωμα βανίλιας.
2. Ρίχνετε το μείγμα με το αλεύρι σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόχαρτο, το απλώνετε με μια σπάτουλα και το ψήνετε για 10΄-12΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C.
3. Μόλις πάρει λίγο χρώμα και σφίξει, αφαιρείτε τη ζύμη από το φούρνο, την τοποθετείτε σε μια ελαφρώς νωπή πετσέτα, την κάνετε ρολό και τη φυλάτε στην άκρη.
4. Σε ένα σκεύος χτυπάτε καλά το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
5. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύετε τα φιστίκια με τη 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη.
6. Ξετυλίγετε το ρολό, βάζετε μια στρώση από το μείγμα με το μασκαρπόνε, πασπαλίζετε με τα φιστίκια Αιγίνης και από πάνω με τα βατόμουρα και τυλίγετε σφιχτά το ρολό.
7. Σκεπάζετε τον κορμό με διαφανή μεμβράνη και τον διατηρείτε στο ψυγείο για πάνω από 4 ώρες.
8. Πριν τον σερβίρετε, τον πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.


10) Κρέμα παρφέ κάστανο

Υλικά για 6 άτομα
4 κρόκοι αυγών, 100 γραμμ. ζάχαρη, 200 ml γάλα, λίγη τρούφα σοκολάτας, λίγη ζάχαρη άχνη
250 ml κρέμα γάλακτος, 250 γραμμ. κρέμα κάστανο, 25 ml καφέ εσπρέσο, 4 φύλλα ζελατίνης

Εκτέλεση
1. Βάζετε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για να μαλακώσουν.
2. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα κάστανο και τον εσπρέσο και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση.
3. Χτυπάτε σε ένα μπολ τους κρόκους με 80 γραμμ. ζάχαρη, στη συνέχεια προσθέτετε το ζεστό μείγμα με το γάλα, ανακατεύετε και τα ξαναρίχνετε όλα μέσα στην κατσαρόλα και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5΄. Μόλις αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, ρίχνετε και τα φύλλα ζελατίνης, αφού πρώτα τα στεγνώσετε, και την αφήνετε να κρυώσει.
4. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος ώστε να γίνει σαντιγί, προσθέτετε τα υπόλοιπα 20 γραμμ. ζάχαρη, ανακατεύετε, τη ρίχνετε μέσα στην κρύα κρέμα, ανακατεύετε πάλι καλά, τη μοιράζετε στα μπολάκια και τα βάζετε στο ψυγείο για 4 ώρες.
5. Πριν σερβίρετε, πασπαλίζετε με τρούφα σοκολάτας και λίγη ζάχαρη.

Tip: Μπορείτε να διατηρήσετε την κρέμα στην κατάψυξη και να τη σερβίρετε σαν παγωτό.

Πηγή:elle.