Έχετε αναρωτηθεί αν κάνετε πραγματικά ό,τι περνάει απο το χέρι σας για να προστατέψετε την τσέπη σας αλλά και το περιβάλλον? Ακολουθώντας απλές συμβουλές οικιακής οικονομίας θα συμβεί απλά το τερπνόν μετά του ωφελίμου!
Δείτε το φως το... οικονομικό
Μπορεί να το ακούτε συνεχώς, είναι όμως το πρώτο και ουσιαστικό βήμα που πρέπει να κάνετε. Αντικαταστήστε τις παλιές λάμπες με νέας τεχνολογίας. Μπορεί να είναι ακριβότερες, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν ως και 70% λιγότερο ρεύμα. Όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο σβήστε το φως. Δεν το πιστεύετε, αλλά κάνει σημαντική οικονομία. Τοποθετήστε ροοστάτη στα φωτιστικά για να ρυθμίζετε την ένταση ανάλογα με την περίσταση, όπως επίσης και φωτισμό με αισθητήρα για τους εξωτερικούς χώρους. Αν διαθέτετε κήπο, τοποθετήστε φώτα που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Είναι καλαίσθητα και κυρίως οικονομικά!
Υπάρχει τρόπος να μειώσετε ως και 30% τα έξοδα του ηλεκτρικού ρεύματος και παράλληλα να βοηθήσετε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν είναι μόνο τα χαράτσια που έχουν... φουσκώσει τους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ, είναι και οι αυξήσεις στα τιμολόγια, που τα τελευταία χρόνια αποφασίζονται... πολύ συχνά. Κι επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ζήσουμε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μπορούμε απλώς να κάνουμε ό,τι μπορούμε αφενός μεν για να μειώσουμε το κόστος κατανάλωσης και αφετέρου για να προστατέψουμε το περιβάλλον. Και παρότι η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών CO2, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει.
Ρυθμίστε θέρμανση και ψύξη
Προγραμματίστε το χρονοδιακόπτη σε θερμαντικό σώμα ή κλιματιστικό ώστε να μπαίνουν σε λειτουργία λίγο πριν μπείτε στο χώρο που θέλετε και να σβήνουν όταν δεν υπάρχει λόγος να είναι σε λειτουργία. Αν προγραμματίζετε την αγορά κλιματιστικού, φροντίστε να είναι ενεργειακής κλάσης Α, το καλοκαίρι να μην πέφτει κάτω από τους 26oC και το χειμώνα να μην ανεβαίνει πάνω από τους 21οC. Φροντίστε ώστε να μην έχετε... απώλειες στη θέρμανση. Πώς θα το καταφέρετε; Σφραγίστε χαραμάδες σε πόρτες, παράθυρα και μπαλκονόπορτες, ακόμα και την καπνοδόχο από το τζάκι... εγκλωβίζοντας τη ζέστη. Το χειμώνα αερίστε το σπίτι σας τις ζεστές ώρες, δηλαδή μετά τις 12 το μεσημέρι (και όχι πρωί πρωί με την υγρασία και το κρύο), ώστε το σπίτι να μένει ζεστό, και το καλοκαίρι πολύ νωρίς το πρωί, ώστε να εκμεταλλεύεστε την πρωινή δροσιά.
Όχι στην... αναμονή
n Επειδή δεν αρκεί απλώς να κλείσετε την τηλεόραση/DVD από το τηλεκοντρόλ, τραβήξτε την πρίζα ή ακόμα καλύτερα συνδέστε τις πρίζες σε ένα πολύπριζο, για να κλείνετε τις συσκευές με το πάτημα ενός κουμπιού. Να θυμάστε ότι περίπου το 60% της ενέργειας που καταναλώνουν οι συσκευές, το καταναλώνουν το διάστημα που παραμένουν σε διάστημα αναμονής. Επίσης βγάλτε από την πρίζα τους φορτιστές, γιατί μπορεί να θεωρείτε ότι ο φορτιστής του κινητού δεν... ρουφά ενέργεια, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Θαυματουργά tips
Με την πρώτη ευκαιρία τοποθετήστε ανεμιστήρες οροφής. Έχουν χαμηλό κόστος απόκτησης και καταναλώνουν την ενέργεια ενός ηλεκτρικού λαμπτήρα. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες της κουζίνας. Αν χρησιμοποιείτε μια μικρή κατσαρόλα σε μεγάλο μάτι σπαταλάτε ηλεκτρικό ρεύμα, που μάλλον δεν υπολογίζατε. Επίσης, ανοίξτε τις κουρτίνες στα παράθυρα να μπει το φως της ημέρας μέσα. Ένα έξυπνο tip είναι να τοποθετήσετε στα δωμάτια περισσότερους καθρέπτες, που αντανακλούν το φως.
Έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές
Εκτός από το να χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό μειωμένο τιμολόγιο, φροντίστε για τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: Να πλένετε τα ρούχα στους 30οC. Με τα καινούργιας τεχνολογίας απορρυπαντικά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο καλό. Εγκαταστήστε άμεσα ηλιακό θερμοσίφωνα, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνετε απόσβεση. Θα παρατηρήσετε τουλάχιστον 20%-25% μείωση στην κατανάλωση ρεύματος. Μην αφήνετε στην πρίζα καφετιέρες, σίδερα και άλλες μικροσυσκευές, ακόμα κι αν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
πηγή: περιοδικό τηλεκοντρόλ