Οι φακές με το ρύζι, ή αλλιώς Μουτζέντρα, όπως το λένε στην Κύπρο, δεν είναι μόνο πολύ νόστιμο φαγητό, αλλά και σημαντική πηγή σιδήρου. Ο συνδυασμός του όσπριου με το ρύζι είναι τέλειος, γιατί δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλη σχεδόν του κρέατος.
Ιδανικό για αυτούς που νηστεύουν πολλές ημέρες και ειδικά για τους χορτοφάγους.
Υλικά (περίπου 5 μερίδες)
• 1 φλ. τσαγιού φακές
• ½ φλ. τσαγιού ρύζι, μακρύκοκκο
• 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κ. σ. γεμάτη ντοματοπελτέ
• ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• κύμινο ή κόλιαντρο
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Ιδανικό για αυτούς που νηστεύουν πολλές ημέρες και ειδικά για τους χορτοφάγους.
Φακόρυζο ή φακές με ρύζι σούπα
Υλικά (περίπου 5 μερίδες)
• 1 φλ. τσαγιού φακές
• ½ φλ. τσαγιού ρύζι, μακρύκοκκο
• 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 2 φύλλα δάφνης
• 1 κ. σ. γεμάτη ντοματοπελτέ
• ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• κύμινο ή κόλιαντρο
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
• ξύδι ή λεμόνι, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές.
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό, τόσο που να τις καλύπτει και τις βράζουμε για 3' - 4'. Έπειτα τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε με αρκετό νερό.
Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με 5 φλυτζάνια νερό και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 15' με 20', ανάλογα πόσο βραστερές είναι.
Τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με 5 φλυτζάνια νερό και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 15' με 20', ανάλογα πόσο βραστερές είναι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε 4' - 5' λεπτά τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, που έχουμε ψιλοκόψει, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1' - 2', μέχρι να λαδωθεί όλο.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό του μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, 1 - 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό, αν χρειάζεται, το σκεπάζουμε και το βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 20' - 25' λεπτά περίπου, μέχρι να βράσει και να πιει το ζουμί του.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
πηγή: http://faghta-giagias.blogspot.com
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενό του μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, 1 - 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό, αν χρειάζεται, το σκεπάζουμε και το βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 20' - 25' λεπτά περίπου, μέχρι να βράσει και να πιει το ζουμί του.
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για να μην μας κολλήσει, ειδικά προς το τέλος του βρασίματος. Σερβίρουμε με αρκετό ξύδι ή λεμόνι.
πηγή: http://faghta-giagias.blogspot.com