Ξαναζωντανέψτε τα ξύλινα έπιπλα βεράντας!


Η επιλογή των ξύλινων επίπλων βεράντας είναι διαχρονική και καλαίσθητη.
Όταν όμως έχει περάσει ένας χειμώνας από πάνω τους, χρειάζονται λίγο την προσοχή μας για να μας ξανα-αγκαλιάσουν και φέτος το καλοκαίρι.
Μην βιαστείτε λοιπόν να τα χαρίσετε ή να τα ανακυκλώσετε αν δείχνουν λίγο ταλαιπωρημένα: με ένα τρίψιμο για να φύγει το παλιό βερνίκι και ένα βάψιμο θα ξανανιώσουν. 




Οδηγίες συντήρησης
Τα ξύλινα έπιπλα ταιριάζουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που τα προτιμούν οι περισσότεροι, είτε είναι κατασκευασμένα από τικ είτε από άλλα ανθεκτικά ξύλα, όπως το πεύκο, το σουηδικό, η οξιά κ.λπ. Τα έπιπλα από ξύλο τικ δεν είναι ποτέ λουστραρισμένα και με την παραμονή τους έξω αποκτούν (στο πέρασμα του χρόνου) μια γκρι-ασημί πατίνα, η οποία βοηθάει στην προστασία του ξύλου.
Η επαναφορά του αρχικού τους χρώματος γίνεται με ένα πολύ ελαφρό τρίψιμο με γυαλόχαρτο ή με κάποιο ειδικό καθαριστικό. Παρ' όλα αυτά, όμως, τα έπιπλα λερώνονται και πρέπει να καθαρίζονται το λιγότερο δύο φορές το χρόνο με τα ειδικά προϊόντα για τικ που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης, το συχνό πέρασμα των επιφανειών με λάδι για τικ τα προστατεύει, διατηρώντας ταυτόχρονα το βαθύ γλυκό χρώμα τους. Τα έπιπλα από άσπρα ή σκούρα ξύλα είναι, συνήθως, λουστραρισμένα.
Οσο το βερνίκι τους διατηρείται σε καλή κατάσταση, αρκεί ένα ελαφρύ καθάρισμα με τα ειδικά προστατευτικά και γυαλιστικά προϊόντα του εμπορίου. Σε περίπτωση που το βερνίκι σπάσει ή ξεφλουδίσει, τότε το ξύλο κινδυνεύει να σαπίσει από την υγρασία ή να καταστραφεί από μύκητες. Το καινούργιο λουστράρισμα μπορείτε να το αναθέσετε σε κάποιον ειδικό ή, αν πιάνουν τα χέρια σας, τρίψτε καλά το έπιπλο με γυαλόχαρτο για να φύγει το παλιό βερνίκι, περάστε το με sealer και λουστράρετε ξανά. Αν τα έπιπλα είναι αλουστράριστα, συνιστάται συχνός καθαρισμός και πέρασμα με αντιμυκητιακό λάδι ή κερί.




(Πηγή: http://www.spyrosmaria.gr/135FFBE5.el.aspx )