Ίσως το πιο παλιό, σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό, που τα παλιότερα χρόνια ήταν ιδιαίτερα αγαπητό, την περίοδο της νηστείας.
Η συνταγή που είχε φέρει η προγιαγιά μου απ᾿ την Πόλη, ήταν χωρίς πορτοκάλι και σταφίδες.
Η γιαγιά μου τα πρόσθεσε και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.
Χαλβάς Πολίτικος με πορτοκάλι.
Υλικά
• 2 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 3 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 3 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 3 φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
• 1 φλυτζ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
• ½ φλυτζ. τσαγιού σταφίδες
• 1 φλούδα πορτοκαλιού
• 1 φλούδα λεμονιού
• 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
• 1 κουτ. σούπας κανέλα
• 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει, το βράζουμε για 2'.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρντίζουμε.
Ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει αρκετά σκούρος.
Έπειτα προσθέτουμε την κανέλα σκόνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες και το αμύγδαλο, κι ανακατεύουμε καλά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια κουτάλα, πολύ προσεκτικά, (γιατί πετάγεται το σιρόπι και καίει πάρα πολύ!), ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, κι ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Όταν ο χαλβάς στέκεται στην κουτάλα, τον αδειάζουμε σε φόρμα, τον πατάμε ελαφρά να στρώσει και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Τον ξεφορμάρουμε, τον πασπαλίζουμε με κανέλα, ή τον γαρνίρουμε με φέτες πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού.
Πηγή:faghta-giagias.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου