Πώς να ευχαριστηθείτε την Τσικνοπέμπτη χωρίς ενοχές.

Αν μπορούσατε, θα την ονομάζατε… Αγία Τσικνοπέμπτη, αφού είναι η μέρα που μπορείτε να φάτε χωρίς τύψεις, να «βουτήξετε» μέσα στα κρέατα και τα ψητά και να απολαύσετε την τσίκνα που τόσο είχατε επιθυμήσει.

Προσέχοντας κάποια πράγματα, όμως, θα καταφέρετε και να μην βαρυστομαχιάσετε και να μην κάνετε κακό στον οργανισμό σας. 

Ξεκινήστε από το πρωί: Όχι, δεν εννοούμε «ξεκινήστε τα ψητά από το πρωί», αλλά ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό και γενικά φροντίστε να μην μείνετε νηστικοί όλη την ημέρα, πιστεύοντας ότι έτσι θα απολαύσετε καλύτερα τα ψητά σας το βράδυ, γλιτώνοντας τις θερμίδες από τα προηγούμενα γεύματα. Φροντίστε όλα σας τα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, ενδιάμεσα σνακ) να καταναλωθούν κανονικά, έτσι ώστε να κρατήσετε το ρυθμό του μεταβολισμού σας και να θέσετε υπό έλεγχο την πείνα σας. Άλλωστε, είναι απλό: όσο καλύτερα έχετε φάει όλη την ημέρα, τόσο λιγότερο θα πεινάτε το βράδυ, άρα και θα απολαύσετε το φαγητό σας και θα χορτάσετε εύκολα, χωρίς υπερκατανάλωση. 
Μην αγνοείτε τις σαλάτες:  Στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, το ψητό κρέας μπορεί να πρωταγωνιστεί, αλλά μαζί με αυτό, εξέχουσα θέση έχουν και οι σαλάτες. Πράσινες σαλάτες με λαχανικά, που εκτός από το ότι συνοδεύουν υπέροχα το κρέας, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που σας προσφέρουν κορεσμό και κάνουν καλό το έντερο σας, που ούτως ή άλλως επιβαρύνεται με τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος. Συν τοις άλλοις, το ψητό θέλει και τη δροσερή… πρασινάδα του. Μην τη λυπηθείτε! 
Και τώρα στο… ψητό:  Όταν βρεθείτε μπροστά στα παϊδάκια, τις χοιρινές και τις μοσχαρίσιες, τα σουβλάκια, τα λουκάνικα και ό,τι άλλο γεμίσει το τραπέζι σας, το σίγουρο είναι ότι η έκκριση σάλιου θα αρχίσει να γίνεται… ανεξέλεγκτη. Προτού αρχίσετε τη «μάχη» με το κρέας και τα μαχαιροπίρουνα, θυμηθείτε τα εξής: 
  • 1) Αφαιρέστε ξίγκι και κάθε ίχνος ορατού λιπαρού από το κρέας σας

    2) Προτιμήστε τα παϊδάκια με τα λιγότερα λιπαρά, τα οποία μπορεί να προέρχονται από κοτόπουλο ή από μέρη πιο κοντά στο λαιμό 
  •  3) Δώστε μια ευκαιρία στα λουκάνικα από κοτόπουλο και γαλοπούλα, τα οποία αποδίδουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.

    4) Αν το κοκορέτσι και το αρνί δεν σας συγκλονίζουν, μην τα φάτε με το ζόρι λόγω της ημέρας, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερίνη. Προτιμήστε μοσχαρίσια μπριζόλα και αφαιρέστε της το λίπος. 
  • 5) Όπου υπάρχει πέτσα, αφαιρέστε την και… αποχαιρετήστε τη! Μπροστά σε τόσο κρέας, δεν χρειάζεται να επιβαρυνθείτε 
Μασήστε αργά:  Σε κάθε οικογενειακό τραπέζι, γιορτή, μάζωξη που περιλαμβάνει φαγητό, αλλά και στην καθημερινότητα, μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καταναλώσετε το φαγητό που χρειάζεστε και όχι παραπάνω, είναι το να μασάτε αργά. Όσο πιο αργά μασάτε την τροφή, τόσο πιο πολύ απολαμβάνετε το φαγητό, τόσο καλύτερη θα είναι η πέψη σας και τόσο πιο εύκολα καταλαβαίνετε ότι χορτάσατε, έτσι ώστε να σταματήσετε και να μην πιέσετε άλλο τον εαυτό σας να φάει. Απεναντίας, όταν τρώτε γρήγορα, αργείτε να αντιληφθείτε ότι έχετε ήδη χορτάσει για να σταματήσετε, με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο. 

Προσοχή στο αλάτι: 
 Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης είναι απόλυτα πλούσιο, γευστικό, λαχταριστό και… επιβαρυμένο από μόνο του, με λιπαρά, χοληστερίνη, θερμίδες κ.ο.κ, που δεν είναι και οι καλύτεροι φίλοι της καρδιάς. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να προσθέσετε σε όλα αυτά και έξτρα αλάτι. Οι γεύσεις είναι πολλές και διαφορετικές και δεν χρειάζονται επιπλέον νοστιμιά που θα στείλει την αρτηριακή σας πίεση στα ύψη. Χρησιμοποιήστε το με σύνεση και αν μπορείτε να το αποφύγετε τελείως στο δικό σας πιάτο, κάντε το! Προσθέστε αντ’ αυτού μπαχαρικά, λεμόνι, μουστάρδα κ.ά. 
Αποφύγετε τα τηγανητά και τις σως:  Αν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε τηγανητές και ψητές νοστιμιές, επιλέξτε τις ψητές, καθώς τα τηγανητά απορροφούν περισσότερο λάδι, αποδίδοντας έξτρα θερμίδες, κάτι που δεν χρειάζεστε σε ένα γεύμα σαν αυτό της Τσικνοπέμπτης. Το ίδιο ισχύει και για τις σος: αποτελούν έξτρα θερμίδες και λιπαρά σε ένα γεύμα που πραγματικά δεν τα χρειάζεται. 
Έχοντας υπόψη σας τα παραπάνω, μπορείτε να περάσετε μια πολύ γευστική Τσικνοπέμπτη, που και θα απολαύσετε τις νοστιμιές, αλλά και θα κρατηθείτε μακριά από την υπερβολή! 
Πηγή: clickatlife.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου