Μοσχαράκι γιαουρτλού στην γάστρα με βότανα και ζυμαρικά.


Μία εύκολη και πολύ νόστιμη συνταγή για εμάς που ξυπνήσαμε και δεν ξέρουμε τι να μαγειρέψουμε.

Για την Κυριακή αυτοσχεδιάστε...

Καλό Σαββατοκύριακο!

Καλή επιτυχία!




ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
1½ κιλό μοσχάρι κατά προτίμηση ελιά
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκ. σκόρδο σπασμένες
2 φρέσκα κρεμμύδια
2 κλωνάρια σέλερυ
2 πράσα
2 καρότα
2 πιπεριές, πράσινη και κόκκινη
2 καυτερές πιπεριές φρέσκες (προαιρετικά)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
1 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γρ. ζυμαρικό κουσκουσάκι, χυλοπιτακι ψιλό ή άλλο μικρό ζυμαρικό ή ρύζι 
γιαούρτι και φρέσκος δυόσμος για το σερβίρισμα

Για τη σάλτσα γιαουρτιού με βότανα

500 γρ. γιαούρτι
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. δυόσμος
1 κ.γ. κρέμα βαλσαμικό 
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Θα χρησιμοποιήσουμε μια γάστρα μαντεμένια που μπαίνει και στην εστία της κουζίνας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC.
Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές. Το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος, λίγα λίγα για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.

Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το ξερό κρεμμύδι, το σελερυ , το σκορδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, το πράσο, το καρότο και τις καυτερές πιπεριές και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον ψήνουμε στη γάστρα να βγάλει τα αρώματα του για 1' .
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού .
Σκεπάζουμε την γάστρα και την βάζουμε στο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα και 15' μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος .

Όταν το κρέας είναι έτοιμο προσθέτουμε το κουσκουσάκι (ζυμαρικό) κι αν χρειάζεται λίγο νερό βραστό. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15'.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη γάστρα στο ζεστό φούρνο να ρουφήξει το κουσκουσάκι τα υγρά του φαγητού.


Για τη σάλτσα γιαουρτιού

Όταν βράσει και μαλακώσει το κρέας και το ζυμαρικό, βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος γιαουρτιού σε μπολ.
Τα αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και τα ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και περιχύνουμε με το γιαούρτι. Ανακατεύουμε ελαφρά.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με έξτρα γιαούρτι στο πλάι και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.

Πηγή:argiro.