Χριστουγεννιάτικες κάρτες 3D......από τα χεράκια σας.

Πρόκειται για μια αληθινή τέχνη, τα επαγγελματικά δημιουργήματα της οποίας βασίζονται σε απόλυτα ακριβείς μαθηματικούς και αρχιτεκτονικούς κανόνες και υπολογισμούς, το δε αποτέλεσμα κάθε αντίστοιχου έργου της Pop Up art είναι μέσα από ένα "διπλωμένο χαρτί" να ...ξεπετάγονται, όταν αυτό ανοιχτεί, πραγματικά αριστουργήματα, είτε με την μορφή γεωμετρικών σχεδίων, κτιρίων, συγκεκριμένων αντικειμένων κλπ. 
Μπορείτε να δείτε εδώ εκπληκτικά δείγματα δουλειάς ενός εκ των διασημότερων σχεδιαστών Pop Up χάρτινων κατασκευών. 






Πιο "καθημερινές" εφαρμογές αυτής της τέχνης-τεχνικής έχουμε όλοι συναντήσει σε παιδικά βιβλία, όπου χρησιμοποιείται αυτός ο τρισδιάστατος τρόπος παρουσίασης κάθε μορφής φιγούρας-σχεδίου-παράστασης,  ώστε να προσελκύσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παιδιών προσχολικής ηλικίας και φυσικά σε έτοιμες κάρτες. 







Σε σύγκριση με πολλές άλλες τέχνες-τεχνικές όπως π.χ ζωγραφική, γλυπτική, ψηφιδωτά, κατασκευές με πηλό, κατασκευές με ξύλο κλπ. όπου το επίπεδο που μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και ένας αρχάριος ερασιτέχνης είναι αρκετά ικανοποιητικό, στις Pop Up κατασκευές είναι αστείο ακόμη και να αποπειραθεί κανείς κάτι παρόμοιο των επαγγελματικών έργων, όμως η τρισδιάστατη αυτή μορφή χάρτινων σχεδίων είναι από μόνη της όσο εντυπωσιακή χρειάζεται ώστε ακόμη και χρησιμοποιώντας απλώς την βασική φιλοσοφία-πρακτική και πολύ εύκολα σχέδια επιπέδου "παιδικής χειροτεχνίας", το αποτέλεσμα να είναι πολύ ιδιαίτερο και σίγουρα ο κάθε παραλήπτης μιας τέτοιας χειροποίητης κάρτας θα εντυπωσιαστεί.   




Θα χρειαστείτε μόνο ...χαρτί ή χαρτόνι και ...ψαλίδι ή κοπίδι

Ακριβώς επειδή το κόστος κάθε ...αποτυχίας είναι απλώς και μόνο ...ένα κομμάτι χαρτί ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε πως ακριβώς γίνεται είναι μερικές ...δοκιμές. 







Μπορείτε να φτιάξετε πολύ όμορφες τρισδιάστατες χριστουγεννιάτικες κάρτες με 2 τρόπουςΕίτε σχηματίζοντας με το 3d σχέδιο που θα επιλέξετε π.χ ένα έλατο, αστέρι, απευθείας πάνω στο βασικό χαρτί-χαρτόνι της κάρτας είτε ως πρόσθετο που θα το φτιάξετε από ξεχωριστό χαρτί και θα απλώς κολληθεί ακριβώς στην μέση της κάρτας.



Ένας 3ος "ενδιάμεσος" τρόπος, είναι με 2-3 κοψίματα να δημιουργήσετε την "βάση" στο εσωτερικό της κάρτας όπου πάνω της θα κολληθούν όρθια όποιου είδους απλά χαρτονένια σχέδια θέλετε και που θα "κλείνουν" σε οριζόντια θέση όταν ...κλείνει και η κάρτα.  






Σε όλες αυτού του τύπου τις ερασιτεχνικές κατασκευές πέραν από τον "μηχανισμό" και το βασικό 3D σχέδιο, ο γενικότερος "στολισμός"¨μπορεί να διαφοροποιήσει εξαιρετικά και να τελειοποιήσει το αποτέλεσμα.



Η χρήση πολύχρωμων χαρτονιών/χαρτιών, η "επένδυση" επιμέρους σημείων της κάρτας με διαφορετικά χαρτιά ή και ύφασμα, η διακόσμηση με χρώμα, σφραγίδες, πρόσθετα κομμάτια χαρτιού και κάθε είδους διακοσμητικά, κορδέλες κλπ.


Σε ολόκληρη την επιφάνεια της χαρτιού μπορούν να διαφοροποιήσουν εντελώς την όψη τους και με ένα και μόνο βασικό σχέδιο/τρόπο να φτιάξετε πολλές αλλά και διαφορετικές στην τελική τους εμφάνιση κάρτες.  



Ο πιο απλός τύπος τέτοιων χειροποίητων 3D καρτών είναι αυτός που απλώς τσακίζετε ένα κομμάτι χαρτόνι ακριβώς στην μέση.

Σχεδιάζετε με μολύβι δεξιά και αριστερά οποιοδήποτε απλό μοτίβο, με τρόπο που η τσάκιση επίσης να βρίσκεται ακριβώς στην μέση του σχεδίου και με  ψαλίδι ή κοπίδι κόβετε το σχέδιο. 

Να θυμάστε όχι σε όλες τις γραμμές/πλευρές του, έτσι ώστε να μην αποκολληθεί από το χαρτόνι και στην συνέχεια διακοσμείτε και το σχέδιο και το σύνολο της κάρτας με όποιον τρόπο θέλετε



Πηγή: soulouposeto.gr