Αντισυμβατική αρχιτεκτονική! Τα λοξά κυβικά σπίτια του Rotterdam!


Τα κυβικά σπίτια (Kubuswoningen ή cube houses) είναι μια ομάδα νεωτεριστικών κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί στο Ρότερνταμ και στο Χέλμοντ, στην Ολλανδία. 

Σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Piet Blom το 1984. Τα σπίτια στο Ρότερνταμ βρίσκονται στην οδό Overblaak δίπλα στον σταθμό τραίνου Blaak. Ο Bolm έστρεψε ένα κλασσικό κυβικό σπίτι κατά 45 μοίρες και το εναπόθεσε πάνω σε έναν πυλώνα εξαγωνικού σχήματος. Υπάρχουν 38 τέτοια σπίτια και δύο υπερκύβοι (supercubes) τα οποία ενώνονται όλα το ένα με το άλλο.


Καθώς πλήθος τουριστών και περαστικών έχουν κυριολεκτικά τρελάνει τους κατοίκους, ενοχλώντας τους στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους, για το πώς είναι αυτά τα σπίτια εσωτερικά (είναι επιπλωμένα και διακοσμημένα όπως όλα τα κανονικά σπίτια), ένας από τους ιδιοκτήτες, αποφάσισε να μετατρέψει το σπίτι του σε έκθεση, και να το δείχνει στους τουρίστες. Με τον τρόπο αυτό ησύχασαν όλοι οι υπόλοιποι ενώ ο συγκεκριμένος κερδίζει τα προς το ζην από τα έσοδα του πρωτότυπου μουσείου του!

Τα σπίτια αναπτύσσονται σε τρείς ορόφους:
-Ισόγειο και είσοδος
-Πρώτος όροφος με καθιστικό και κουζίνα ανοικτού τύπου
-Δεύτερος όροφος με δύο κρεβατοκάμαρες και μπάνιο.
-Ένα μικρό δώμα, το οποίο πολλές φορές χρησιμοποιείται σαν μικρός κήπος.
Οι τοίχοι και τα παράθυρα βρίσκονται σε γωνία 54.7 μοιρών. Το συνολικό εμβαδό του κάθε διαμερίσματος είναι 100 τετραγωνικά μέτρα. Τα 25 από αυτά είναι όμως άχρηστα, λόγω των αρνητικών κλίσεων των κάτω τοίχων.
Εσείς θα μένατε?
Πηγή: omorfipoli.com