Πως να βάψετε το σπίτι σας!

Όταν βάφετε έναν εσωτερικό χώρο, μπορείτε ανάλογα με τα χρώματα που θα επιλέξετε, να αλλάξετε ριζικά τη φυσιογνωμία του. Μπορείτε να τον κάνετε εξαιρετικά φωτεινό ή κάπως πιο μουντό κι ακόμα μπορείτε να κάνετε τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος απ’ ότι φαινόταν πριν.

1. Πως να δώσετε ύψος στο ταβάνι σας:
Βάφοντας το ταβάνι με σκούρα χρώματα, θα το κάνετε να φαίνεται πολύ πιο χαμηλό απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Αντίθετα εάν το βάψετε με ένα ανοικτό χρώμα, θα δώσετε στο χώρο σας την αίσθηση ότι είναι πολύ πιο ευρύχωρος.Οι διακοσμητές, συχνά επιλέγουν να χρωματίσουν το ταβάνι με μια ελαφρά πιο ανοικτή απόχρωση από το χρώμα που υπάρχει στους τοίχους για να ξεγελάσουν το μάτι και να δώσουν

 περισσότερο ύψος στο χώρο.


2. Για να μεγαλώσετε το φάρδος ενός δωματίου:
Εάν έχετε ένα μακρόστενο δωμάτιο, είναι καλό τους δύο στενούς τοίχους να τους βάψετε με μια απόχρωση πιο σκούρα απ’ ότι τους μακρύτερους.

Τα πιο σκούρα χρώματα, δίνουν την αίσθηση μεγαλύτερου βάθους δημιουργώντας την παραίσθηση του πλάτους, ενώ τα φωτεινότερα χρώματα θα δώσουν στους τοίχους του δωματίου την αίσθηση ότι είναι  πιο στενοί.

3. Πώς να κάνετε ένα δωμάτιο  να φαίνεται μεγαλύτερο:
Για να κάνετε ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος είναι κατ’ αρχήν να διαλέξετε για να βάψετε τους τοίχους του ένα φωτεινό χρώμα. Στην συνέχεια, είναι καλό να διαλέξετε έπιπλα στην ίδια απόχρωση μ’ αυτή των τοίχων ή να βάψετε κάποια από τα έπιπλα που υπάρχουν στο δωμάτιο σε αποχρώσεις που ταιριάζουν αρμονικά με το χρώμα των τοίχων.

4. Πώς να χρησιμοποιήσετε το φωτισμό για να τονίσετε ένα χώρο:
Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι το φως μπορεί να έχει εντυπωσιακές επιπτώσεις στο πως φαίνεται τελικά ένα χρώμα. Ο ίδιος χρωματισμένος τοίχος μπορεί να φαίνεται διαφορετικά το πρωί, το  μεσημέρι ή το βράδυ,  ανάλογα με το είδος φωτισμού (λάμπες πυράκτωσης ή λάμπες φθορίου παραδείγματος χάριν) και τα παράθυρα ή τους φεγγίτες που μπορεί να υπάρχουν στο δωμάτιο.
Όσο λοιπόν μεγαλύτερη ένταση έχει το φως μέσα στο δωμάτιο, τόσο πιο μεγάλο δείχνει. Αντίθετα ο χαμηλός φωτισμός, που επιτρέπει την δημιουργία αρκετών σκιών από τα έπιπλα που υπάρχουν στο χώρο, δημιουργεί την αίσθηση ενός πιο μικρού δωματίου.
Γι’ αυτό, είναι καλό σε μικρά δωμάτια, όπως βοηθητικά μπάνια ή μικρές κουζίνες, που συνήθως είναι τυφλά, δηλαδή δεν έχουν παράθυρα, να τα φωτίζουμε με πιο έντονα φωτιστικά σώματα.

5. Πως να κάνετε ένα χώρο πιο “ζεστό”:
Η σωστή επιλογή ενός χρώματος, μπορεί να κάνει ένα μεγάλο ψυχρό και άχαρο δωμάτιο να φανεί πιο ζεστό.  Ξαναβάφοντας ένα χώρο σε πιο σκούρο τόνο και πιο ζεστό χρώμα, θα καταφέρετε να δώσετε σ’ αυτό το δωμάτιο – που θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι η κρεβατοκάμαρά σας – μια νέα και πιο ζεστή αίσθηση.
Η επιλογή ενός κάπως πιο σκούρου τόνου σ’ ένα ζεστό χρώμα, βοηθά στην δημιουργία θαλπωρής και φιλόξενης αίσθησης στο χώρο, κάνοντας το δωμάτιο ένα ιδανικό χώρο χαλάρωσης, όπου θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από την πίεση και τα προβλήματα της ημέρας.

Συμβουλή!
Όταν διαλέγετε τις αποχρώσεις των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε, είναι καλό να μην περιοριστείτε στην γκάμα ανάμεσα στο λευκό και στα μπεζ. Τολμήστε να χρησιμοποιήσετε και πιο έντονα χρώματα, έχοντας σαν γνώμονα το γεγονός, ότι το χρώμα είναι ένα εργαλείο διακόσμησης, με το οποίο πραγματικά μπορείτε να κάνετε την προσωπική σας παρέμβαση στο χώρο. Φροντίστε λοιπόν αυτή η παρέμβαση να σας εκφράζει απόλυτα!

Πηγή: fe-mail.gr