Ανακαινίστε το μπαλκόνι σας!


Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο ήλιος λάμπει πιο πολλές ώρες, αυξάνεται και η επιθυμία μας να περάσουμε περισσότερο από το χρόνο μας σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά για τα διαμερίσματα και τους κατοίκους των πολυκατοικιών, το "έξω" είναι συχνά ένα μικροσκοπικό, σκιασμένο μπαλκόνι που κοιτάζει άμεσα στο παράθυρο της κουζίνας κάποιου γείτονα...

Η πρόκληση είναι να μετατρέψετε αυτόν τον εχθρικό μερικές φορές χώρο σε ευχάριστο, φιλόξενο και προσωπικό. Για το λόγο αυτό συλλέξαμε τις πιο χρήσιμες συμβουλές και ιδέες προκειμένου να ομορφύνετε τους εξωτερικούς σας χώρους και να απολαμβάνετε τις ηλιόλουστες μέρες των μηνών που έρχονται...


1. Το μπαλκόνι θα πρέπει να αποτελεί ένα ακόμα δωμάτιο του σπιτιού σας, μην το μετατρέψετε σε αποθηκευτικό χώρο. Πολύ συχνά, τα μπαλκόνια γίνονται αποθήκη για παλιά έπιπλα, παιχνίδια, καρέκλες, και σπασμένα αντικείμενα. Μην αφήσετε να συμβεί κάτι τέτοιο στο δικό σας! Διαλέξτε κομψές ντουλάπες που θα χρησιμοποιήσετε για την αποθήκευση τροφίμων, για παπουτσοθήκη ή ότι άλλο δεν χωράει σε στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σας!

2. Αγοράστε έπιπλα βεράντας. Αν δεν έχετε τεράστιο χώρο και μεγάλη οικογένεια, αρκεστείτε σε απλά πράματα. Κάποιες καρέκλες και ένα τραπέζι είναι ίσως το μόνο που χρειάζεστε. Επενδύστε σε κομμάτια που είναι πτυσσόμενα ή μπορούν να στοιβάζονται. Αν έχετε μακρύ ή φαρδύ μπαλκόνι, μπορείτε να το διαιρέσετε σε τμήματα, χρησιμοποιώντας φυτά, και να δημιουργήσετε τραπεζαρία, καθιστικό ή χώρο ανάγνωσης. Στόχος, σε ένα μπαλκόνι με τέτοια διαμόρφωση και πλήρως επιπλωμένο, είναι να μετακινήστε ελεύθερα, χωρίς να σέρνετε τα έπιπλα τριγύρω.

3. Δοκιμάστε κάτι καινούριο. Οπωσδήποτε, τα λουλούδια και οι ζαρντινιέρες είναι κλασική επιλογή και όμορφη. Αλλά γιατί να μην προσθέσετε ένα μικρό κήπο με βότανα ή  ένα μικρό κήπο με λαχανικά; Αν τα φυτέψετε στο κατάλληλο σύστημα δοχείων, όλα αυτά τα είδη κήπων είναι δυνατόν να ευδοκιμήσουν στο μπαλκόνι σας.

·         4. Προσθέστε νερό. Μια βρύση ή ένα μικρό σιντριβάνι μπορεί να μετατρέψει ένα κοινό μπαλκόνι σε χαλαρωτικό, γαλήνιο χώρο, γεμάτο από φύση.

·          5.  Αποφασίστε για τα σωστά φυτά. Αν το ζητούμενο για εσάς είναι η ιδιωτική προστασία και η απομόνωση, προτιμήστε χαμηλές ζαρντινιέρες από πηλό, ψαμμίτη ή πέτρα, φυτεμένες με ψηλά κωνοφόρα ή θάμνους (όπως φίκους) που θα κρύβουν τη θέα του μπαλκονιού σας από το δρόμο, αλλά όχι τη δική σας ορατότητα προς τον έξω κόσμο. Αν ψάχνετε για περισσότερη προστασία της ιδιωτικής ζωής, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε πέργολα ή καφασωτό, όπου μπορείτε να φυτέψετε αναρριχώμενες κληματσίδες, που θα ανεβαίνουν πιο ψηλά από το κιγκλίδωμα του μπαλκονιού. Αν θέλετε μια πλούσια τροπική αίσθηση, οι φοίνικες είναι ο καλύτερος τρόπος. Και αν ψάχνετε για χρώμα καταλήξτε σε ανθοφόρους θάμνους. Επίσης γαρδένια και γιασεμί προσθέτουν με το άρωμά τους.

 6. Επιλέξτε με προσοχή τις κατάλληλες γλάστρες. Η διακόσμηση του μπαλκονιού είναι αυτή που πραγματικά θα κάνει τη διαφορά στη βελτίωση της θέας και στην επιθυμητή διαμόρφωση του χώρου σας. Πριν αγοράσετε ένα φυτό, σκεφτείτε την εμφάνιση και την αίσθηση που θα θέλατε να αποπνέει το μπαλκόνι και επιλέξτε ανάλογες γλάστρες. Στενόμακρες και χαμηλές ζαρντινιέρες είναι ιδανικές για να φυτέψετε ψηλά βάτα και θάμνους σαν φράχτη. Οι στενές ζαρντινιέρες στα παράθυρα είναι κατάλληλες για να φυτέψετε όμορφα λουλουδάκια, αλλά δεν παρεμβαίνουν στην επιφάνεια του δαπέδου. Χρωματιστές γλάστρες και μεμονωμένα φυτοδοχεία θα δώσουν στο μπαλκόνι σας εκλεπτυσμένη και ανέμελη άποψη. Διαλέξτε γλάστρες με ενιαίο θέμα ή χρώμα, που θα αποτρέψει το χώρο τού μπαλκονιού να δείχνει "φορτωμένος". Ακόμη και αν δεν έχετε χρόνο ή όρεξη να γίνετε κηπουροί, μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμα διακοσμητικά γλαστράκια με πλαστικά φυτά που θα ομορφύνουν το μπαλκόνι σας!

·         7. Κάντε την σωστή επιλογή φυτών. Έχετε αρκετό χρόνο να ασχοληθείτε με τις γλάστρες και τα φυτά σας ή τα επιλέγετε με βάση την αντοχή τους; Ένα γεράνι δεν θέλει πολύ πότισμα, αλλά από την άλλη μπορεί να θέλει πολύ καθάρισμα όταν πέφτουν τα άνθη του!

·         8. Ποια ώρα της ημέρας θα χαλαρώνετε ή θα δουλεύετε στο μπαλκόνι σας; Αν είναι κυρίως τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, φροντίστε για την προμήθεια τέντας ή κάποιας όμορφης ομπρέλας. Αν πιστεύετε πως ο περισσότερος χρόνος που θα περάσετε στο μπαλκόνι θα είναι βράδυ, τότε επενδύστε σε φωτιστικά εξωτερικών χώρων που θα λειτουργούν και ως διακοσμητικά.

·         9. Grill it up! Τι καλύτερο από ένα κυριακάτικο μπάρμπεκιου με κρύα μπίρα για εσάς και τους φίλους σας; Προμηθευτείτε ένα μικρό για εξωτερικούς χώρους, και καλέστε τους φίλους σας στο απόλυτο καλοκαιρινό dinner!

·         10 Ώρα για ανάπαυλα … η επιλογή καθισμάτων είναι η πιο σημαντική! Επιλέξτε αναπαυτικές καρέκλες εξωτερικών χώρων που θα είναι ιδανικές και για χαλάρωση αλλά και για κάποιο τραπέζι ή για δουλειά! Εφόσον ο χώρος σας το επιτρέπει μπορείτε να προμηθευτείτε και σεζ λονγκ ή ξαπλώστρες και να τις γεμίσετε με μεγάλες μαξιλάρες για την καλοκαιρινή σιέστα!

·         11Απολαύστε το! Έχετε μόνο λίγους μήνες για να απολαύσετε το μπαλκόνι σας. Γι' αυτό, χρησιμοποιήστε το συχνά. Με την τακτική χρήση του θα ανακύψουν πολλές καινούριες, φανταστικές ιδέες για να βελτιώσετε τον υπαίθριο χώρο σας.

Πηγή: mikres-epithimies.blogspot.com