6 πρωτότυπα γλυκά που πρέπει να φτιάξετε φέτος τα Χριστούγεννα!


Όλοι λατρεύουμε τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων: τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες! Όμως, αυτή τη χρονιά μπορούμε να δοκιμάσουμε καινούριες γεύσεις και πρωτότυπες συνταγές που θα γλυκάνουν εσάς, τα παιδιά και τους καλεσμένους σας.




Εκτός από γεύση, οι προτάσεις που βρήκαμε χορταίνουν και το... μάτι, αφού η εμφάνισή τους από τη μία μας προκαλεί να τα φάμε και από την άλλη δεν μας αφήνει να την χαλάσουμε. Πάρτε ιδέες και προετοιμάστε τα με τη βοήθεια των παιδιών.



1. Μπαστουνάκια καραμέλας

Υλικά:
2 φλιτζάνια ζαχαρούχο γάλα
1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλάκι της σούπας βανίλια ζαχαροπλαστικής
Ελάχιστο αλάτι (προαιρετικά)
4 κ. γ. σιρόπι γλυκόζης 




Εκτέλεση

Σε ένα μακρόστενο σκεύος, απλώστε ένα κομμάτι λαδόκολλας. Στη συνέχεια, σε μια μικρή κατσαρόλα αναμίξτε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Έπειτα, προσθέστε το ζαχαρούχο γάλα και το σιρόπι και ανακατέψτε καλά. Περιμένετε 8 με 10 λεπτά, μέχρι το μίγμα να βράσει και να αποκτήσει ανοιχτό καφέ-κίτρινο χρώμα.
Προσθέστε τη βανίλια και ανακατέψτε καλά για ακόμα 2 λεπτά. Ρίξτε το μίγμα στο σκεύος με τη λαδόκολλα και πασπαλίστε με ελάχιστο αλάτι (προαιρετικά). Μόλις κρυώσει, χωρίστε το σε μπαστουνάκια και το γλυκό σας είναι έτοιμο!


2. Σοκολατάκια- τσιζκέικ

Υλικά:
230 γραμμάρια τυρί κρέμα
Μισό φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια ζαχαροπλαστικής
3/4 φλιτζανιού χτυπημένη κρέμα γάλακτος
3/4 του φλιτζανιού μούρα (υπάρχουν κατεψυγμένα στο σούπερ μάρκετ)
3/4 φλιτζανιού τριμμένο μπισκότο
500 γραμμάρια κουβερτούρα 

Εκτέλεση:
Για τις μπάλες cheesecake:
Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος την ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι το μίγμα να γίνει αφρός. Στη συνέχεια προσθέστε τα μούρα, ρίξτε το τυρί κρέμα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα.
Έπειτα, προσθέστε τα τρίμματα μπισκότου και ανακατέψτε καλά. Μόλις «δέσει» το μίγμα, τοποθετήστε στην κατάψυξη για δύο ώρες.
Σε ένα δίσκο, απλώστε λαδόκολλα και σιγουρευτείτε ότι χωράει στην κατάψυξη (τα σοκολατάκια πρέπει να παγώσουν αφού τα ετοιμάσετε). Με ένα κουταλάκι του γλυκού, σχηματίστε μικρές μπάλες από το μίγμα και τοποθετήστε το στην κατάψυξη.
Για την επικάλυψη:
Λιώστε την κουβερτούρα και αφήστε την να «κάτσει» για 5 λεπτά μέχρι να κρυώσει. Βγάλτε τα σοκολατάκια από την κατάψυξη και αρχίστε να τα «βυθίζετε» ένα- ένα στο μίγμα σοκολάτας. 
Έπειτα, τοποθετήστε το καθένα από αυτά στο δίσκο με τη λαδόκολλα. Αν περισσέψει μίγμα, μπορείτε να το ρίξετε πάνω από τις μπάλες για μια ακόμα στρώση σοκολάτας. Τοποθετήστε τα στην κατάψυξη και έπειτα από κάποιες ώρες σερβίρετε το δημιούργημά σας.



3. Σοκολατένια φλιτζανάκια

Υλικά:
3/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο
Μισό φλιτζάνι ζάχαρη
Μισό φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού γάλα
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια ζαχαροπλαστικής
2,5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα




1/4 του φλιτζανιού κακάο

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Μια συσκευασία marshmallows
Φόρμα για μάφινς ή cupcakes


Εκτέλεση:
Ανακατέψτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη μαύρη ζάχαρη για 3-4 λεπτά. Προσθέστε το γάλα, το αυγό και τη βανίλια και ανακατέψτε ξανά, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα. 
Σε ένα άλλο μπολ, βάλτε μαζί όλα τα υπόλοιπα ξηρά υλικά, μετά προσθέστε τα στο πρώτο μίγμα και ανακατέψτε τα όλα μαζί. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, φτιάξτε μικρές σοκολατένιες μπάλες και βάλτε τις στη φόρμα των muffins. Υπολογίστε ότι η κάθε φόρμα πρέπει να είναι γεμάτη κατά 3/4.
Αφήστε τα να ψηθούν στο φούρνο μέχρι οι άκρες να φαίνονται ξεροψημένες και το κέντρο τους λιγότερο ψημένο, για περίπου 6 με 7 λεπτά. Έπειτα, βγάλτε τα και τοποθετήστε στη μέση τους τα marshmallows. Αφού τελειώσετε, ξαναβάλτε τα στον φούρνο για 1 με 2 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα marshmallows. 
Στη συνέχεια, αφήστε τα να κρυώσουν για 15 με 20 λεπτά. Προαιρετικά, μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα και να τα περιχύσετε με αυτήν. Στο τέλος, προσθέστε κονφετί ζαχαροπλαστικής. 
Για το χερούλι τους, κόψτε μικρά κομμάτια από πρέτσελ και κολλήστε τα στην άκρη τους με τη ζεστή σοκολάτα!



4. Πραλίνες καρύδας

Υλικά:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2,5 φλιτζάνια ξύσμα καρύδας
1 φλιτζάνι γάλα (ή γάλα καρύδας)
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια ζαχαροπλαστικής


Εκτέλεση:
Σε ένα σκεύος σε μέτρια φωτιά, ανακατέψτε τη ζάχαρη, την καρύδα και το γάλα. Αφήστε το μίγμα να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει αφρός. Αν έχετε θερμόμετρο φαγητού, ελέγξτε τη θερμοκρασία του και απομακρύνετέ το από τη φωτιά όταν φτάσει τους 110 βαθμούς Κελσίου.
Στη συνέχεια, προσθέστε το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατέψτε το μίγμα μέχρι να γίνει κρεμώδες.
Με ένα κουταλάκι, σχηματίστε μικρές μπάλες και τοποθετήστε τις σε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Αφήστε τις να κρυώσουν εντελώς και έπειτα σερβίρετε.



5. Ο Άγιος Βασίλης σε cupcakes!

Υλικά:
Για τα cupcakes
120 γρ. μαργαρίνη σε κύβους
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο και τη διακόσμηση
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
400 γρ. ζάχαρη άχνη, περασμένη από κόσκινο
1 βανίλια
Προαιρετικά για τη διακόσμηση
Tρούφα χρωματιστή
Smarties κουφέτα
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Ινδοκάρυδο σε διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:
Για τα cupcakes
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να «αφρατέψει». Στη συνέχεια, προσθέτετε τα αυγά, βάζετε τα υπόλοιπα υλικά όλα τα υλικά και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει ένα ομογενές μείγμα. Βουτυρώνετε τις φόρμες για τα cupcakes, βάζετε σε χάρτινες θήκες για ατομικά κεκάκια και γεμίζετε με το μείγμα κατά τα 2/3. Ψήνετε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα cupcakes να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζετε από τον φούρνο και τα τοποθετείτε ένα- ένα στη σχάρα. 
Για το γλάσο
Χτυπάτε καλά στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνετε σταδιακά μέσα την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια. Μόλις ενσωματωθούν και τα δυο φλιτζάνια, προσθέτετε λίγο γάλα για να γίνει πιο «βελούδινη» η κρέμα. Αν θέλετε να χρωματίσετε το γλάσο μας με παραπάνω από ένα χρώμα, το μοιράζετε σε μπωλάκια και προσθέτετε εκεί το κάθε χρώμα από αυτά. 
Βάζετε το μείγμα για 5 λεπτά στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί λίγο και στη συνέχεια το απλώνετε πάνω στα cupcakes που έχουν κρυώσει, με ένα μαχαιράκι για το βούτυρο, Προσπαθώντας να σχηματίσετε τα... χαρακτηριστικά του Άγιου Βασίλη. Στολίζετε με κουφετάκια ή καραμέλες, ζαχαρωτά και ζελεδάκια.


6. Χριστουγεννιάτικα Μαρσμελλοως
Yλικά:
Marshmallows (για κάθε γλυκό χρειάζονται 2 κομμάτια)
Χριστουγεννιάτικα γλειφιτζούρια200 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Λιώνετε την κουβερτούρα ή γάλακτος σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Παίρνετε ένα γλειφιτζούρι και περνάτε με προσοχή δύο marchmellows στην βάση του. Παίρνετε 5-6 γλειφιτζούρια, τα βάζετε ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά και με τη βάση ενός φλιτζανιού τα «σπάτε». Βουτάτε τα marshmallows στην σοκολάτα, παίρνετε από το τρίμμα του γλειφιτζουριού και το πασπαλίζετε επάνω στην σοκολάτα πριν αυτή στεγνώσει. Έπειτα, τα αφήνετε στην άκρη να στεγνώσουν για αρκετές ώρες.
Πηγή:mama365.