5 σαλάτες για να συνοδεύσετε τα πιάτα του ρεβεγιόν.



Εντυπωσιακές και ταυτόχρονα πλούσιες σε γεύση, θα πλαισιώσουν ιδανικά το τραπέζι σας.


Καλή Χρονιά!














Φακές με κόκκινο και άσπρο λάχανο 
Βράζετε 250 γραμμ. φακές σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ψιλοκόβετε ½ κόκκινο και ½ άσπρο λάχανο και τα βάζετε σε ένα σκεύος με 250 γραμμ. μπέικον κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες και ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να σοταριστούν για 20΄.Προσθέτετε τις φακές, αφού τις σουρώσετε, και σερβίρετε.






Αυγά σφιχτά με σέλερι και μαγιονέζα με κάρυ
Υλικά για 6 άτομα
300 γραμμ. σαλάτα (μαρούλι, παντζάρι, λόλα), 3 κλαράκια σέλερι, 3 αυγά, 250 γραμμ. μαγιονέζα, 1 κ.γ. κάρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο, χυμός από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση 
1. Βράζετε για 10΄ τα αυγά, κατόπιν τα βάζετε σε κρύο νερό και τα ξεφλουδίζετε. Πλένετε και στραγγίζετε καλά τη σαλάτα, τη σερβίρετε στα πιάτα, αλατοπιπερώνετε και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Ανακατεύετε καλά.
2. Περνάτε από τον τρίφτη το σέλερι και τα αυγά, ανακατεύετε με τη μαγιονέζα και το κάρι, προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι και σερβίρετε από 1 γεμάτη κουταλιά σε κάθε πιάτο.


Tip: Για πιο ελαφριά συνταγή, προτιμήστε light μαγιονέζα ή αντικαταστήστε τη με κρέμα λευκού τυριού.




Σαλάτα με φασόλια
Βράζετε 500 γραμμ. πράσινα λεπτά φασολάκια και 500 γραμμ. πλατιά σε αλατισμένο βραστό νερό για περίπου 15΄ και τα σουρώνετε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε ένα κομμάτι βούτυρο και προσθέτετε τα φασολάκια μαζί με 500 γραμμ. ξερά φασόλια βρασμένα και σουρωμένα, 2 κ.γ. κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι και λίγο από το ζουμί του κρέατος που ψήσατε στο φούρνο για το γιορτινό τραπέζι.






Σαλάτα νισουάζ με αντζούγιες και ψητές ελιές
Υλικά για 4 άτομα 
1 φλιτζ. ελιές Καλαμών, 8-10 πατάτες, 100 γραμμ. φασολάκια, 2 αυγά, 1 κρεμμύδι, 1 αγγούρι, 2 κονσέρβες αντζούγιες σε νερό, 1 φλιτζ. κάππαρη, ελαιόλαδο
Για τη βινεγκρέτ: 1/2 φλιτζ. ξίδι, 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση 
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175° C. Με τη βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού αφαιρείτε τα κουκούτσια από τις ελιές. Τις τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολα και τις ψήνετε για μία ώρα μέχρι να ζαρώσουν.
2. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τις πατάτες ώσπου να μαλακώσουν. 


Τα τελευταία 2’ προσθέτετε και τα φασολάκια.
3. Βράζετε τα αυγά για 6’ περίπου ώστε να μείνει ελαφρώς μελάτος ο κρόκος.
4. Κόβετε το κρεμμύδι και το αγγούρι σε ροδέλες.
5. Στραγγίζετε καλά τις αντζούγιες, κόβετε τις πατάτες σε κομμάτια και τα αυγά στη μέση.
6. Ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: Με ένα σύρμα χτυπάτε το λάδι, το ξίδι και το αλατοπίπερο μέχρι να δέσει η σάλτσα.
7. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για τη σαλάτα, τα ραντίζετε με τη βινεγκρέτ, ολοκληρώνετε με τις ψητές ελιές και σερβίρετε.
Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις αντζούγιες με τόνο.



Σαλάτα με σολομό, αβοκάντο και βατόμουρα
Υλικά για 4 άτομα
500 γραμμ. καπνιστό σολομό, 2 αβοκάντο κομμένα σε κομμάτια, 1 1/2 φλιτζ. βατόμουρα, 150 γραμμ. πράσινη σαλάτα, 100 γραμμ. βαλεριάνα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μήλο κομμένο σε κομμάτια, 1/2 φλιτζ. ψημένους ηλιόσπορους, 1 φλιτζ. σταφίδες, ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Για το λαδολέμονο: 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σος γιαουρτιού: 2 φλιτζ. γιαούρτι, 1/2 κ.σ. μέλι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι




Εκτέλεση 
1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά της σαλάτας, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
2. Χτυπάτε καλά το λάδι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο μέχρι να δέσει η σάλτσα.
3. Ραντίζετε τη σαλάτα με το λαδολέμονο και σερβίρετε με μέλι ανακατεμένο με γιαούρτι και φρέσκο ψωμί.
Tip: Σ’ αυτό το πιάτο ταιριάζουν ιδανικά και τα κάσιους.

Πηγή:elle.