15 συμβουλές για να κρατάτε ζεστό το σπίτι σας το χειμώνα.


Το ξέρατε ότι ο ανεμιστήρας οροφής πρέπει να γυρνά δεξιόστροφα το χειμώνα; Μάθετε γιατί καθώς και πολλά άλλα απλά κόλπα για να κρατάτε το σπίτι σας ζεστό ενώ έξω κάνει παγωνιά. 





ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ
Εάν υπάρχουν κάποια δωμάτια στο σπίτι σας τα οποία δεν χρησιμοποιείτε και τόσο συχνά, κλείστε τα. Οι κλειστές πόρτες εμποδίζουν τον κρύο αέρα από το να κυκλοφορεί στο υπόλοιπο σπίτι και κρατάνε τη θερμότητα από τα καλοριφέρ και το τζάκι στα δωμάτια που χρησιμοποιείτε. 

DIY ΜΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ
Για να μην χάνετε θερμότητα από τα καλοριφέρ που βρίσκονται σε εξωτερικούς τοίχους βάλτε αλουμινόχαρτο πίσω από τα σώματα αυτά. Σύμφωνα με την Sophie Neuberg, υπεύθυνη για τις εκστρατείες της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Friends of the Earth,” το αλουμινόχαρτο εμποδίζει τη ζέστη να περάσει από τον τοίχο και την ανακλά πίσω στο δωμάτιο. Το αλουμινόχαρτο που έχετε στη κουζίνα σας αρκεί αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε και το ειδικό μονωτικό αλουμινίου που βλέπετε στη φωτογραφία. 

ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ
Ένα σημαντικό μέρος της θερμότητας χάνεται από την καμινάδα. Μπορείτε να εμποδίσετε τον κρύο αέρα να μπαίνει στο σπίτι σας από την καμινάδα είτε κλείνοντας το ειδικό τάμπερ είτε αγοράζοντας ένα ειδικό μπαλόνι για καμινάδες, σύμφωνα με την διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Claire Potter. Το μπαλόνι το οποίο τοποθετείται μέσα στην καμινάδα εμποδίζει τον κρύο αέρα να μπαίνει στο σπίτι. Το μπαλόνι αυτό θα πρέπει να το βγάζετε όταν ανάβετε το τζάκι.  

ΚΑΛΟΣΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ
Εκμεταλλευτείτε το φως και τη θερμότητα του ήλιου. Τις χειμωνιάτικες εκείνες μέρες που ο ήλιος λάμπει και δεν φυσάει, ανοίξτε τις κουρτίνες και αφήστε το φως να σας ζεστάνει. 


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΧΑΛΙΑ
Εκτός από το ότι ομορφαίνουν το σπίτι σας, τα χαλιά εμποδίζουν τον κρύο αέρα να ανεβαίνει από το πάτωμα στο δωμάτιο. Ειδικότερα εάν το δάπεδο δεν είναι μονωμένο, μπορεί να έχετε μέχρι και 10% απώλεια της θερμότητας σύμφωνα με το Αμερικναικό Εθνικό Ίδρυμα Ενέργειας. Τα χαλιά και οι μοκέτες είναι άριστα μονωτικά υλικά και θα σας ζεσταίνουν και τα πόδια. 



OΣΟ ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΕΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΕΣ
Για να μειώσετε τις απώλειες της θερμότητας από τα παράθυρα βάλτε κουρτίνες με θερμαντική επένδυση ή κουρτίνες μπάνιου από PVC οι οποίες είναι και οικονομικότερες, σύμφωνα με τον Carl Brennand, assistant manager της ιστοσελιδας Moneymagpie. Επίσης, οι  κουρτίνες μπροστά από την πόρτα σας βοηθούν να κρατάτε το σπίτι σας ζεστό. 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ
Πριν έρθει ο χειμώνας, φροντίστε να μονώσετε σωστά όλους τους εξωτερικούς σωλήνες του σπιτιού σας. Σε περίπτωση που κάποιος σπάσει από τον πάγο, μπορείτε να βάλετε ένα σφικτήρα στο σημείο που χάνει. 

ΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ
Η απώλεια θερμότητας από τον τοίχο μπορεί να μειωθεί καλύπτοντας τους με καθρέπτες και πίνακες. Ακόμη κι ένα χοντρό πόστερ θα κάνει διαφορά, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι κατά έναν ή δυο βαθμούς. 

ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΑ ΚΟΛΠΑ
Οι θερμοφόρες με νερό, οι ηλεκτρικές θερμοφόρες, οι ηλεκτρικές κουβέρτες και τα υποστρώματα θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο άνετα. Στην έσχατη περίπτωση μπορείτε να ζεστάνετε τα σεντόνια σας με το πιστολάκι και να χωθείτε γρήγορα στο κρεβάτι. 

ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ
Εάν έχετε μπλοκάρει με έπιπλα τους αεραγωγούς ή τα καλοριφέρ ήρθε η ώρα να να τα μετακινήσετε γιατί έτσι εμποδίζετε την κίνηση της θερμότητας στα δωμάτια. 

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΩΝ ΟΡΟΦΗΣ
Η φορά με την οποία κινούνται οι ανεμιστήρες πρέπει να αλλάζει ανάλογα με την εποχή εάν θέλουμε να τους χρησιμοποιούμε και το χειμώνα. Εάν τους βάλετε να κινούνται με τη φορά του ρολογιού σε χαμηλή ταχύτητα όταν πέφτει η θερμοκρασία, θα σας στέλνουν το θερμό αέρα προς τα κάτω. 

ΜΟΝΩΣΤΕ ΤΟ ΠΟΡΤΑΚΙ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΟΤΡΥΠΕΣ
Τα πορτάκια για τις γάτες και τους σκύλους καθώς και οι  κλειδαρότρυπες προκαλούν πολύ μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας από όση φαντάζεστε. Μπορείτε να γεμίσετε τα κενά και τις τρύπες με μαλλί ή κομμάτια ύφασμα. "Είναι τρομερό πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία ενός δωματίου ένα μικρό ρεύμα κρύου αέρα, αμέσως καταλαβαίνεις τη διαφορά", λέει η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Claire Potter.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟ
Ο εξαερισμός που ενδεχομένως έχετε στην κουζίνα ή στο μπάνιο σας τραβά τον ζεστό αέρα που ανεβαίνει στο ταβάνι και τον βγάζει έξω από το σπίτι. Να χρησιμοποιείτε τον εξαερισμό με φειδώ και να τον κλείνετε όταν δεν μαγειρεύετε ή δεν κάνετε μπάνιο. 

ΜΟΝΩΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Δεν είναι απλό ούτε εύκολο αλλά μπορείτε να το κάνετε μόνος σας εάν το αποφασίσετε. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ενέργειας τα προϊόντα τα  οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ο πετροβάμβακας, ο υαλοβάμβακας κι άλλα εύχρηστα υλικά όπως το ανακυκλωμένο χαρτί. Θα πρέπει όμως να έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης προηγουμένως και να αφήνετε περιθώρια ανάμεσα στα διάφορα μονωτικά στρώματα για να αποφύγετε τη συμπύκνωση. 


ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΕΣΕΙΣ
Το να μονώσετε το σπίτι σας είναι καλή ιδέα αλλά πριν το κάνετε αυτό θα πρέπει να γεμίσετε την ντουλάπα σας με τα απαραίτητα χειμωνιάτικα ρούχα. Όταν είστε ντυμένοι ζεστά δεν κρυώνετε τόσο και μπορείτε να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα από τη θέρμανση. 



Πηγή:msn.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου