Τα Do’s and Don’ts της Διακόσμησης!


Οι κανόνες της εσωτερικής διακόσμησης μπορούν να είναι τόσο σταθεροί και απαράβατοι όσο ανοιχτοί και ανατρεπτικοί.
Όπως η διαδρομή, που μόνο όταν την μάθεις καλά, τότε θα κάνεις μία παράκαμψη χωρίς φόβο να χαθείς, έτσι και η διακόσμηση του εσωτερικού χώρου, αφού μελετηθεί πολύ και δουλευτεί επιμελώς, τότε και μόνο τότε ο διακοσμητής μπορεί να επέμβει στη μελέτη με μία «παράβαση» επιτυχώς!
Πάρε μια πρώτη ιδέα, του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις όσον αφορά στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου, ξεκινώντας από την αρχή!



Do φτιάξε ένα σκίτσο ή μία κάτοψη αν έχεις την ευχέρεια, σημειώνοντας λεπτομερώς τις διαστάσεις του χώρου, τα ανοίγματα, τις ηλεκτρικές εξόδους και όποια άλλη ιδιαιτερότητα έχει ο χώρος σου.
Don’ts  μην αφήσεις κάποιον άλλο να κάνει επιλογές για σένα.
Το σπίτι σου είναι ο προσωπικός σου χώρο. Μην αφήσεις κάποιον άλλο να σου πει τι πρέπει να κάνεις. Αν χρειάζεσαι βοήθεια, πάρε γνώμες, αλλά όταν έρθει η ώρα για τη λήψη αποφάσεων, θα πρέπει να είναι δικές σου. Είναι το σπίτι σου και θα πρέπει να αισθάνεσαι ασφαλής με τις επιλογές.

Do αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο να ανακαλύψεις το προσωπικό σου στυλ πριν την πολυπόθητη εξόρμηση στα καταστήματα, μέσα από περιοδικά, βιβλία, διαδίκτυο. Η αγορά δίνει πολλές επιλογές, όμως εσύ πρέπει να ανακαλύψεις ποιες από αυτές απευθύνονται πραγματικά σε σένα.

Don’ts   μη βάφεις πρώτα. Μπορείς να αγοράσεις το χρώμα οποιαδήποτε στιγμή. Στην πραγματικότητα, το άδειο σπίτι σε δυσκολεύει περισσότερο να επιλέξεις. Κατέληξε στα υφάσματα, το χαλί, μία πιθανή ταπετσαρία και έπειτα πρόσθεσε αυτό που λείπει με τη βαφή των τοίχων.

Do προσδιόρισε το σημείο εστίασης του δωματίου(ένα τζάκι, ένα κρεβάτι, η θέα…) και κινήσου γύρω από αυτό.

Don’ts  μην αποφασίσεις σχετικά με τα χρώματα μέσα σε ένα κατάστημα και ποτέ μην επιλέξεις υφάσματα, δάπεδο, κτλ στην πρώτη επίσκεψή σου. Ρώτησε και ζήτα ευγενικά για τα δείγματα των χρωμάτων και του υφάσματος ώστε να μπορείς να δεις πως δείχνουν στο σπίτι σου. Έλεγξέ τα έξω στο φυσικό φως και το βράδυ με τους λαμπτήρες του χώρου σου.
Do επέλεξε, το σύμβολο – κεντρική ιδέα του εκάστοτε δωματίου, ένα κομμάτι υπογραφή στο οποίο θα στηριχθούν οι αποφάσεις σου. Θα μπορούσε να είναι ένα όμορφο ύφασμα, μια εικόνα, ένα έργο τέχνης, ή μια καρτ-ποστάλ. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να ενσωματώνει τόσο το συνδυασμό των χρωμάτων του δωματίου όσο και το στυλ και τη διάθεση που θέλεις να δημιουργήσεις.
Don’ts  μην κάνεις το αγαπημένο σου χρώμα το κύριο χρώμα του δωματίου. Αν για παράδειγμα αγαπάς το κόκκινο, δεν χρειάζεται να το επιλέξεις για τους τοίχους σου. Αντί αυτού, επέλεξε μια πιο ήπια απόχρωση σαν πλαίσιο στα στοιχεία που θα προσθέσεις με το αγαπημένο σου χρώμα.
Do διατήρησε τις πολυσύχναστες πορείες σε ένα δωμάτιο χωρίς εμπόδια (όπως από την πόρτα του υπνοδωματίου σε αυτήν της ντουλάπας) και προσπάθησε να οργανώσεις τη θέση των επίπλων με βάση τις πορείες αυτές.
Don’ts  μην τοποθετείς όλα τα έπιπλα κατά μήκος των τοίχων, εκτός αν δεν έχεις άλλη επιλογή. Δημιούργησε ομάδες επίπλων για τις συνομιλίες και τράβηξε κάποια κομμάτια στο κέντρο του δωματίου για να δημιουργήσεις την αίσθηση της άνεσης.
Do επένδυσε στα καλύτερα ποιοτικά έπιπλα που μπορείς να αντέξεις οικονομικά. Μάθε πράγματα για την ποιότητα κατασκευής και τα υλικά που μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των επίπλων ,έτσι ώστε να πετύχεις απόσβεση των χρημάτων σου σε σύντομο χρόνο.
Don’ts  μην επενδύεις στις «τάσεις». Οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται. Αξιοποίησε τον προϋπολογισμό σου σε κομμάτια διαχρονικά. Δε θες να δεις τα χρήματα σου να επενδύονται σε κομμάτια με ημερομηνία λήξης.
Do χρησιμοποίησε τη συνταγή της αντίθεσης για να προσθέσεις ενδιαφέρον σε ένα χώρο. Η τοποθέτηση των επίπλων και των διακοσμητικών στοιχείων σε αντίθεση με το φόντο θα αναδείξει κάθε κομμάτι.
Don’ts  μην κρατάς πράγματα επειδή νομίζεις ότι έτσι πρέπει. Σε καμία περίπτωση μην αισθάνεσαι την υποχρέωση να κρατήσεις ένα κομμάτι που εμφανίστηκε από το πουθενά στο χώρο σου. Αν δεν σου αρέσει ή δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο ύφος του δωματίου, είτε το διορθώνεις, δηλαδή με κάποιο τρόπο το μεταποιείς ή απλά απαλλάσσεσαι από αυτό.
Do δημιούργησε γωνιές με κομοδίνα και λάμπες, ώστε να υπάρχει μια θέση για να ρυθμίσεις τα ποτά, τα βιβλία, μία όμορφη περιοχή συζήτησης κλπ.
Don’ts μην κάνεις το σπίτι σου εκθετήριο, πόσο μάλλον μουσείο. Σίγουρα έχεις συλλέξει πράγματα κατά καιρούς, όμως δεν χρειάζεται όλα αυτά να βγουν στο προσκήνιο, αλλά ούτε και να εκτεθούν όλα μαζί! Τα πολύ αγαπημένα μπορείς να τα συμπεριλάβεις στη διακόσμηση του χώρου σου εφόσον ταιριάζουν, ή ακόμα καλύτερα να αλλάζεις τη συλλογή σου κατά διαστήματα. Έτσι και δε μείνει κανένα παραπονεμένο και όταν έρθει η ώρα του ξεσκονίσματος θα είσαι ευγνώμον!
Do αφαίρεσε τα πομπώδη στοιχεία. Δημιούργησε  ενδιαφέρον μέσα από μια ποικιλία υφών (λεία, ανάγλυφη, γυαλιστερή, θαμπή), σε ήπιες δόσεις.
Don’ts  μην ξεχνάς τις λεπτομέρειες. Το να βάψεις τους τοίχους και να παραθέσεις τα έπιπλα στο χώρο δεν αρκεί. Βρες τα στοιχεία που θα κάνουν το ύφος της διακόσμησης σου μοναδικό. Βρες ενδιαφέροντα φωτιστικά, οργάνωσε μία ωραία βιβλιοθήκη, πρόσθεσε διακοσμητικά μαξιλάρια, συμπεριέλαβε αρωματικά κεριά, λουλούδια …

Do ξέχασε τον πανικό και πίστεψε ότι θα τα καταφέρεις!
Καλή επιτυχία!

Πηγή:  homeedition.gr