Δέκα… επιστημονικά κόλπα για να κάνετε τη ζωή σας στην κουζίνα πιο εύκολη.

H μαγειρική είναι σίγουρα ένα είδος επιστήμης και το ψήσιμο ακόμη περισσότερο. Οι χημικές αντιδράσεις με την ιδανική θερμοκρασία μπορεί να μετατρέψουν κάτι απλό όπως αλεύρι, νερό και μαγιά, σε υπέροχο ψωμί. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνουμε όλοι καλύτεροι στη μαγειρική είναι η εξάσκηση. Υπάρχουν, παρόλα αυτά κάποια κόλπα που βασίζονται στην… επιστήμη και θα σας βοηθήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα. 
Δοκιμάστε τα!


Λιώστε το βούτυρο σας πριν φτιάξετε κουλουράκια. Το λιώσιμο του βουτύρου απελευθερώνει το νερό, το οποίο αναμειγνύεται με την  πρωτεΐνη από το αλεύρι για να δημιουργηθεί  γλουτένη  , η οποία κάνει το ψωμί και τα κουλούρια πιο μαστιχωτά. Για τραγανά μπισκότα, κάντε το αντίθετο: κάντε το βούτυρο σας κρέμα, μέχρι να είναι πιο   απαλό και ανοιχτόχρωμο.   


Βάλτε τα κρεμμύδια στο ψυγείο πριν τα κόψετε για να μην σας προκαλούν δάκρυα  Το κόψιμο ενός  κρεμμυδιού  απελευθερώνει ένα αέριο (syn-propanethial-S-oxide) μέσω χημικών αντιδράσεων το οποίο κάνει τα μάτια μας να δακρύζουν. 




Δυστυχώς, τα χημικά και τα έλαια που πυροδοτούν τα δάκρυα είναι ακριβώς αυτά που τα κάνουν το κρεμμύδι νόστιμο, οπότε το να τα ξεφορτωθούμε, θα έχει επιπτώσεις στο αποτέλεσμα. Για να επιβραδύνετε την ποσότητα που εξατμίζεται και μεταφέρει την ουσία στα μάτια σας,  βάλτε το για λίγο στο ψυγείο  , μόνο για μερικά λεπτά πριν το κόψετε. 

Προσθέστε αλάτι στον πικρό καφέ για να μειώσετε την πικράδα του. Αν ο καφές σας βγήκε λίγο παραπάνω πικρός από όσο θα θέλατε, ρίξτε του λίγο αλάτι. Έτσι θα  τονίσετε την ευχάριστη γεύση του  , ενώ θα μειώσετε τη δυσάρεστη πλευρά του, η οποία εν προκειμένω είναι η πικράδα. 

Βάλτε μαγειρική σόδα στη σάλτσα ντομάτας για να μειώσετε την οξύτητα. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, που κάνει τη σάλτσα ντομάτας να έχει λιγότερη οξύτητα στη γεύση, η μαγειρική σόδα  εξουδετερώνει τα οξέα   που βρίσκονται στις ντομάτες και μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά σε όσους έχουν ευαισθησία στην οξύτητα. 

Προσθέστε κάτι όξινο σε σάλτσες τυριού και σούπες. Μια όξινη προσθήκη, όπως   λίγος χυμός λεμονιού ή λευκού κρασιού, ενώνει το ασβέστιο του τυριού αντί να το αφήσει να ενωθεί με πρωτεΐνες και το αφήνει να διατηρήσει μια καλή και απαλή υφή, αντί να είναι συμπαγές. Ακόμη, εμποδίζει το λίπος από το να διαχωρίζεται. 

Τηγανίστε τα μπαχαρικά σας  Για να δώσετε ένταση στη γεύση των  μπαχαρικών σας, δοκιμάστε να τα τηγανίσετε με ένα λάδι (όπως λάδι αβοκάντο) που έχει υψηλό σημείο «καπνού» (το σημείο αυτό δείχνει τη θερμοκρασία που αρχίζει να «καπνίζει» ένα λάδι και σε αυτό το σημείο και σε πιο υψηλές θερμοκρασίες αρχίζουν να διαφοροποιούνται τα συστατικά του και να δημιουργούνται τοξικές χημικές ενώσεις). Σε μόλις 2 λεπτά, θα αρχίσουν να  αναδύονται τα αρώματα τους  κι έπειτα μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στη μαγειρική σας. 

Βάλτε το κρέας σας στην άλμη  Η άλμη είναι νερό με αλάτι και άλλα μπαχαρικά ή βότανα, στο οποίο προσθέτουμε το ωμό κρέας, από μισή ώρα έως μέρες πριν το μαγείρεμα. Οποιοδήποτε κρέας μπορεί να στεγνώσει κατά το μαγείρεμα, όπως τα θαλασσινά, το χοιρινό, το κοτόπουλο, μπορεί να μπει στην άλμη, ούτως ώστε το νερό να   διαλύσει κάποιες πρωτεΐνες,  να τις μετατρέψει σε νόστιμο υγρό και να κάνει τις ίνες των μυών να απορροφήσουν περισσότερο νερό σε ένα  πιο νόστιμο αποτέλεσμα. 

Μην χτυπάτε τη ζύμη σας πολύ για καλύτερα κέικ  Όσο πιο πολύ χτυπάτε τη ζύμη του κέικ ή των μάφιν σας, τόσο περισσότερο προωθείτε τη δημιουργία γλουτένης, η οποία δίνει αυτή τη μαστιχωτή υφή στο ψωμί και το κάνει πιο σκληρό. Στο ψωμί κάνει καλό, αλλά στα cupcakes και τα κέικ, μπορεί να   χαλάσει το αποτέλεσμα.   

Χρησιμοποιήστε παγωμένο βούτυρο στις ομελέτες  Οι περισσότεροι έχουμε μάθει να φτιάχνουμε  αβγά σκαραμπλ  με γάλα και ο λόγος είναι ότι τα λιπίδιά του καλύπτουν την πρωτεΐνη και βοηθούν να διατηρηθεί η υγρασία, δίνοντας καλύτερη υφή. Στις ομελέτες, όμως, οι οποίες είναι ένα πιο ομογενοποιημένο κομμάτι, το γάλα μπορεί να προσθέσει αρκετή  υγρασία.  


Βάζοντας μικρά κομμάτια παγωμένου βούτυρο στο αβγό, πριν το μαγειρέψετε, θα έχετε μια ομελέτα ομοιογενή και νόστιμη. 


Προσθέστε λίγο λεμόνι (σχεδόν) στα πάντα  Η κρέμα σας είναι πολύ γλυκιά; Βάλτε της λίγο λεμόνι. Η σάλτσα ντομάτας κάπως επίπεδη; Κάντε το ίδιο. Ό χυμός λεμονιού είναι σχεδόν  σαν το αλάτι  , καθώς φέρνει οξύτητα και μπορεί να δώσει νέα διάσταση στις γεύσεις. 



Δουλεύει ενεργοποιώντας περισσότερους γευστικούς κάλυκες με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και το αλάτι, ενώ αν βάλετε λεμόνι στις μαρινάδες σας, θα έχετε πιο τρυφερό κρέας. 

Πηγή:msn.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου