“Ότι μετράει δεν μπορεί να μετρηθεί και ότι μπορεί να μετρηθεί δε μετράει” Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους αφού διαρκώς περνά!
Στον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο, η ανάγκη του ανθρώπου να συνειδητοποιεί το πέρασμα του χρόνου, τον οδήγησε στην επινόηση τρόπων και εργαλείων που μετρούν το χρόνο που περνά. Τα ρολόγια μπορούν να θεωρηθούν από τις παλαιότερες εφευρέσεις του ανθρώπου.
Τα χρόνια όμως πέρασαν, η τεχνολογία εξελίχθηκε και σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία ρολογιών που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν: αναλογικά/ ψηφιακά, οικιακά/ προσωπικά κλπ.
Τα οικιακά με τα οποία θα ασχοληθούμε ταξινομούνται σε υποκατηγορίες: τοίχου/ επιτραπέζια/ δαπέδου, διαφόρων στυλ (vintage, retro, minimal), χειροποίητα (DIY).
Αναλογικά/ ψηφιακά
Τα αναλογικά ρολόγια δείχνουν την ώρα και τα λεπτά με δείχτες που κινούνται είτε ηλεκτρονικά είτε μηχανικά. Τα παραδοσιακά αναλογικά δουλεύουν με ελατήρια και μηχανισμό και απαιτούν το ανάλογο κούρδισμα.
Τα ψηφιακά δείχνουν την ώρα, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα με στοιχεία (digits). Επίσης έχουν τη δυνατότητα να δείχνουν την ημέρα και την ημερομηνία.
Οικιακά
Τα οικιακά ρολόγια είναι αυτά που επιλέγουμε να τοποθετούμε σε διάφορες θέσεις στον χώρο μας όχι μόνο για τη χρηστική του αξία, αλλά και τη διαμόρφωση της αισθητικής του χώρου.
Ένα ρολόγι ενδεχόμενα να έχει ίση και μεγαλύτερη διακοσμητική αξία από ένα καθρέπτη ή άλλο διακοσμητικό αντικείμενο σε κάποια συγκεκριμένη θέση, καθώς μπορεί να αποτελέσει το κύριο διακοσμητικό στοιχείο ενός χώρου.
Τα ρολόγια συνήθως τοποθετούνται σε ορισμένους χώρους στο σπίτι (χωλ, καθιστικό, κουζίνα), ενώ σε άλλους αποφεύγονται (υπνοδωμάτια, μπάνιο). Πρέπει βέβαια να επιλέγεται η καταλληλότερη θέση, ώστε να αναδεικνύονται καλύτερα.
Επίτοιχα ρολόγια
Ανάλογα με το μέγεθος τους μπορούν να καταλάβουν μεγάλο τμήμα του τοίχου ή και ολόκληρο τον τοίχο, ή να τοποθετηθούν πάνω από το τζάκι ή τον καναπέ, ή μία κονσόλα.
Πρακτικά υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι για να διακοσμηθεί ένας άδειος τοίχος με ένα μεγάλο ή περισσότερα μικρότερα ρολόγια που δημιουργούν μία σύνθεση.
Επιτραπέζια ρολόγια
Προσθέτουν ζωντάνια και χρώμα στη διακόσμηση του σπιτιού. Είναι μικρότερου μεγέθους, αλλά τοποθετημένα στα κατάλληλα έπιπλα μπορούν και αυτά να αποτελέσουν ένα δυναμικό διακοσμητικό στοιχείο που μπορεί να συνεισφέρει στη διαμόρφωση του ύφους ενός χώρου.
Τα ρολόγια δαπέδου (τύπου Grandfather) ανακαλούν μνήμες από την παιδική ηλικία και τα παραμύθια. Δεν είναι τόσο πολύ διαδεδομένα, καθώς απαιτούν ευρυχωρία.Σε ένα ευρύχωρο χωλ αποτελούν το σημείο αναφοράς, καθώς φαίνεται να καλωσορίζουν τους επισκέπτες με την ιδιαίτερη μορφή και τον όγκο τους, ενώ με τις μελωδίες τους μπορούν να αντηχούν σε ολόκληρο το σπίτι ή και να σιωπούν.
Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν σε μια αδιάφορη γωνιά του σαλονιού και να της προσδώσουν ενδιαφέρον με τη ρετρό αισθητική τους.
Υπάρχει βέβαια και η σύγχρονη εκδοχή τους για τους λάτρεις της μοντέρνας διακόσμησης.
Ρολόγια DIY
Επιστρατεύστε τη φαντασία σας και αξιοποιείστε παλιά ή σε αχρηστία αντικείμενα μετατρέποντας τα σε μοναδικά ρολόγια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άδεια μεταλλικά ορθογώνια κουτιά συσκευασίας τροφίμων (τσάι, μέλι, καφέ κλπ), δίσκους βινυλίου, κομμάτια ξύλου, πιάτα, ρετρό υφάσματα σε τελάρα κλπ.
Προμηθευτείτε το μηχανισμό του ρολογιού και απολαύστε τη διαδικασία να φτιάξετε το δικό σας μοναδικό ρολόι!
Πηγή: decobook.gr