«Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε» διατύπωσε ο μεγάλος Ινδός στοχαστής Μαχάτμα Γκάντι.
«Είτε πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις, είτε πιστεύεις ότι δεν θα τα καταφέρεις, έχεις δίκιο» είπε ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της βιομηχανίας Χένρι Φορντ, ο άνθρωπος που έβαλε τον κόσμο πάνω σε ρόδες.
Η δύναμη της ανθρώπινης σκέψης είναι ευρέως αναγνωρισμένη και η ομιλία με τον εαυτό μας είναι μία από τις πιο σημαντικές εκφάνσεις της σκέψης μας, αναφέρει ο Αντώνης Χατζηγεωργιάδης, αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ταμίας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αθλητικής Ψυχολογίας.
Η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μία από τις πιο αναγνωρισμένες ερευνητικές ομάδες στον χώρο της Ψυχολογίας του Αθλητισμού και της 'Ασκησης διεθνώς, συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον κορυφαίων μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Μετά τη Wall Street Journal, τώρα η σειρά της Washington Post, η οποία έπειτα από επικοινωνία με τον αναπληρωτή καθηγητή Αντώνη Χατζηγεωργιάδη προχώρησε σε συνέντευξη σχετικά με το φαινόμενο την αυτο-ομιλίας.
Το ενδιαφέρον, προσέλκυσε η δημοσίευση του Αντώνη Χατζηγεωργιάδη και των Νίκου Ζουρμπάνου, Σοφίας Μπουμπάκη και Γιάννη Θεοδωράκη, μελών του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της 'Ασκησης & Ποιότητας Ζωής, σε επιστημονικό περιοδικό υψηλής απήχησης με θέμα τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η αυτό-ομιλία στη διαχείριση του άγχους.
Ο ίδιος απαντά στα παρακάτω ερωτήματα:
Γιατί μιλάμε στον εαυτό μας;
Οι άνθρωποι μιλάμε στον εαυτό μας, συνειδητά ή ασυνείδητα, όλη τη ώρα. Μιλάμε στον εαυτό μας φωναχτά, ψιθυριστά, ή σιωπηλά, για να ενεργοποιηθούμε, να κατευθύνουμε τις πράξεις μας, να αξιολογήσουμε γεγονότα και συμπεριφορές.
«Ηρέμησε», «Χαλάρωσε», «Συγκεντρώσου», «Θα τα καταφέρεις», είναι εκφράσεις που συχνά χρησιμοποιούμε απευθυνόμενοι στον ίδιο μας τον εαυτό για να νιώσουμε πιο ασφαλείς, πιο σίγουροι, να ξεπεράσουμε το άγχος μας, να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση μας.
Τι προκάλεσε το ενδιαφέρον της Washington Post;
Οι έρευνες του εργαστηρίου μας έχουν συστηματικά υποστηρίξει ότι στον χώρο του αθλητισμού, η χρήση της αυτό-ομιλίας ως στρατηγική βελτιώνει σημαντικά την απόδοση των αθλητών. Η έρευνα που προκάλεσε το ενδιαφέρον της δημοσιογράφου από τη Washington Post είχε θέμα την επίδραση της αυτό-ομιλίας στη διαχείριση του άγχους σε νεαρούς αθλητές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με την κατάλληλη αυτό-ομιλία οι νεαροί αθλητές βιώσαν λιγότερο άγχος και απέδωσαν καλύτερα σε συνθήκες υψηλού στρες.
Η συνέντευξη
Η συνέντευξη στην Washington Post εστίασε, σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από το περιεχόμενο της επιστημονικής δημοσίευσης, και στο κατά πόσο αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να γενικευτούν και έξω από το χώρο του αθλητισμού, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Αν μάθουμε να μιλάμε στον εαυτό μας, συνεχίζει, με τον κατάλληλο τρόπο, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στην καθημερινότητα μας, στην αντιμετώπιση προβλημάτων, και τη διαχείριση κρίσεων, για να προσθέσει:
«Η θετική αυτό-ομιλία, το να λέμε στον εαυτό μας πράγματα που μας ενθαρρύνουν και μας κάνουν να νιώθουμε πιο ωραία, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης. Η χρήση της αυτό-ομιλίας έχει ως σκοπό την ενεργοποίηση κατάλληλων κατά περίσταση λειτουργιών για την επίτευξη των στόχων μας. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Μη λέτε στον εαυτό σας "δεν θα τα καταφέρω", πείτε "θα προσπαθήσω όσο περισσότερο μπορώ", μη λέτε "απέτυχα", πείτε "την επόμενη φορά θα προσπαθήσω περισσότερο", μη λέτε "τι θα σκεφτούν οι άλλοι για μένα", πείτε "είμαι δυνατός και θα τα καταφέρω". Βρείτε τις λέξεις και τις εκφράσεις που σας αρέσει να ακούτε, ή να λέτε στον εαυτό σας, και σαν κάνουν να νιώθετε όμορφα, και χρησιμοποιήστε τες συστηματικά. Δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται, να το πιστέψουμε, και να κάνουμε συστηματική εξάσκηση. Σταδιακά, η θετική αυτό-ομιλία θα αυτοματοποιηθεί και η χρήση της θα ενεργοποιεί τις κατάλληλες αντιδράσεις. Πιστέψτε το!».
Πηγή:skai.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου